- Poor starv'ling bard, how small thy gains!
How unproportion'd to thy pains! -

woensdag 4 november 2009

de koppenhinksaga - laatste nieuws: rechter gewraakt

Beste vrijplaats vrienden en vriendinnen,

Op 3 november jl. daagde de gemeente Leiden Vrijplaats Koppenhinksteeg voor de rechter. De gemeente eiste ontruiming van de panden. De dienstdoende rechter Paris toonde zich vooringenomen door alle door de vrijplaats ingediende producties, oftewel verweerstukken, als “te laat ingediend” te bestempelen. Hij werd daarop door de vrijplaats gewraakt (1). De zitting is daarna stopgezet en verwezen naar de zogenoemde wrakingskamer. Met gemengde gevoelens kunnen wij u mededelen dat de wraking succesvol was en we een nieuwe rechter toegewezen zullen krijgen. De wrakingskamer heef dit vandaag beslist.

In haar beoordeling komt de wrakingskamer via een omweg, want over de gewraakten niets dan goeds, tot het oordeel dat Paris de schijn heeft gewekt niet onbevooroordeeld te zijn jegens de vrijplaats. De wrakingskamer komt onder meer tot haar oordeel mede “gelet op het belang van de zaak, de voorgeschiedenis tussen de procespartijen en het feit dat het een geringer aantal producties betreft dan blijkens het procesverbaal is aangenomen”. Tenslotte acht de wrakingskamer het
onbegrijpelijk dat zelfs later (!) door de gemeente bezorgde producties door Paris wel werden toegestaan.

Het is de enige juiste beslissing, maar wel een die bij ons gemengde gevoelens oproept. Rechter Paris was immers ook rechter in het juli vorig jaar gevoerde kort geding, toen zijn optreden in de rechtszaal ons ook al deed twijfelen aan zijn onpartijdigheid. Dit kort geding over het al dan niet doorgaan van de legalisatie werd door ons verloren (2) waarmee de toon was gezet. Inmiddels buigt 's lands hoogste rechtsorgaan, de Hoge Raad, zich over de vraag of de gemeente het
legalisatieproces had mogen stoppen. De uitspraak volgt binnenkort.

Heel ander nieuws komt van het verkiezingsfront. Op 3 maart 2010 vinden er gemeenteraadsverkiezingen plaats. Met uw hulp kunnen we er voor zorgen dat het behoud van Vrijplaats Koppenhinksteeg een thema tijdens de campagne wordt. De huidige grote minderheid voor behoud van Vrijplaats Koppenhinksteeg moet tenminste een kleine meerderheid worden!

De vrijplaats heeft de afgelopen jaren kunnen rekenen op de steun van D66, Stadspartij Leidens Ontzet, Leefbaar Leiden en de SP. Met name de SP verdient ons aller waardering voor hun tomeloze inzet voor het behoud van de vrijplaats. Inmiddels is vanuit kringen in en rond de vrijplaats, alsmede de voormalige stadspartij Leiden Weer Gezellig het initiatief genomen tot oprichting van de politieke lijst “Stem Terug” (3).

Stem Terug is een initiatief van een divers gezelschap van sociale, culturele en politieke activisten uit verschillende Leidse vrijplaatsen, waaronder Vrijplaats Koppenhinksteeg. Ook mensen van Leiden Weer Gezellig, dat tot 2004 in de raad was vertegenwoordigd, behoren tot de initiatiefnemers. De vijf kernpunten waar Stem Terug zich voor zal inzetten, zijn "meer culturele diversiteit", "minder overheid", "meer democratie", "minder marktwerking" en "meer frisse lucht". Op zaterdag 14 november zal Stem Terug zich aan het publiek presenteren, en wel in de Marinus van der Lubbe-zaal in Vrijplaats Koppenhinksteeg. Komt allen!


(1)
http://www.koppenhinksteeg.nl/nieuws/46-nieuws/295-nieuwsbrief-7-okt-2009.html
(2)
http://www.koppenhinksteeg.nl/nieuws/46-nieuws/144-kort-geding-verloren-vrijplaats-in-hoger-beroep.html
(3) http://www.stemterug.nl/

----

De strijd voor behoud van de vrijplaats wordt goeddeels betaald met giften. Blijf ons ook in deze bange dagen steunen. Stort uw gift, groot of klein, op rekeningnummer 9432856 t.n.v. Leids Weggeeffonds, Leiden en o.v.v. “Help de vrijplaats de winter door".

Meer informatie op http://www.koppenhinksteeg.nl

Geen opmerkingen: