- Poor starv'ling bard, how small thy gains!
How unproportion'd to thy pains! -

vrijdag 14 november 2008

LEGALIZE! - DRUGS UIT HET STRAFRECHT


Woensdag 12 november 2008

O P E N B R I E F


Minister Klink (CDA) wil op 1 december a. s. op slinkse wijze het Paddo Verbod er doorheen jagen. Zonder kamerdebat en zonder nieuwe wet wil de bewindsman, hoeder van de volksgezondheid, in een klap meer dan 189 paddestoelensoorten ‘verbieden’. Hij gaat een lijst overnemen, opgesteld door een Duitse mycoloog in opdracht van Amerikaanse drugsbestrijders, van gevaarlijke paddestoelen, waaronder 40 met een geestverruimende werking, die verboden moeten worden. De meeste van deze soorten zijn in Nederland volslagen onbekend. Ze groeien wild in de natuur waaruit ze voortaan kennelijk verwijderd moeten worden. Iemand in wiens akker, weide of tuin een van deze paddestoelensoorten wordt aangetroffen zal een wetsovertreder zijn en loopt straks zelfs het risico van een gevangenisstraf. De meest gebruikte soort, psilocybe, (populair paddo’s genoemd) groeit op dijken en in weides, in alle bossen, in elke tuin en ieder stadspark in heel Europa.

Het aantal gebruikers hiervan in Nederland is miniem. Paddo’s zijn nl. ongeschikt voor danceparty’s. Ze worden nauwelijks gebruikt in het uitgaansleven maar vooral door personen die op zoek zijn naar een spirituele ervaring. Wie de aanwijzingen volgt op de bijsluiters, die geleverd worden in de bonafide smartshops, loopt geen risico.
Uit eigen onderzoek is ons gebleken dat toeristen paddo’s kunnen kopen in obscure souvenirwinkeltjes in de Amsterdamse binnenstad. Deze worden meestal door buitenlanders gedreven. Er worden geen bijsluiters verstrekt.
Een paddoverbod zal naar onze mening desastreuze gevolgen hebben. Voor het kweken, dat nu wordt gedaan door zes legale producenten, is geen technologie nodig, het is dus niet op te sporen. Het vraagt alleen om wat kennis en oefening en een steriele ruimte. Een keldertje of keukenkast is voldoende voor een grote opbrengst.

Op de zwarte markt wordt al op een verbod geanticipeerd. Zo is er paddochoco verkrijgbaar in de vorm van zeer smakelijke maar ook zeer sterke chocoladerepen. Dit product kan moeilijk gedoseerd worden en geeft een enorm risico op een overdosis.

De enige manier om het paddo probleem aan te pakken is dan ook regulering van de productie en van de verkoop.
In de politiek zijn er op het ogenblik vele voorstanders te vinden van het sluiten van de coffeeshops waar marihuana wordt verkocht. Daarvan zijn er in Nederland zo’n zevenhonderd. Volgens een voorzichtige schatting zijn er in het land ruim vierduizend illegale verkooppunten van cocaïne.
Toen er nog geen coffeeshops waren maakten in Amsterdam enkele duizenden heroïne junkies de stad onveilig. Heroïne en ketamine zijn nu, naast cocaïne, in allerlei dorpen en steden bezig aan een gestage opmars. Als de coffeeshops worden gesloten ontstaat er ook voor paddochoco en LSD uit Oost Europa een enorme nieuwe markt waar geen enkele greep op is. De godfathers van de drugshandel en de kleine dealers wrijven zich al in de handen.

Gerben Hellinga, Hans Plomp, schrijvers van ‘Uit je bol’, een handleiding voor een verstandige omgang met geestverruimende middelen; ze zijn tevens duo voorzitters van de Stichting Legalize!.

persbericht geplukt van Simon Vinkenoog's webstek :

Vrijdag 14 november 2008


P e r s b er i c h t (gisteren per email ontvangen)

"Huiseigenaren en natuurorganisaties riskeren celstraf door fouten in Paddoverbod.
Minister van Volksgezondheid Klink (CDA) gaat paddestoelen op lijst 2 van de Opiumwet plaatsen. Hierdoor word het bezit van 186 soorten paddestoelen per 1 december strafbaar, terwijl op dit moment overal in Nederland paddestoelen groeien. Veel van de verboden soorten komen van nature in Nederland voor en kunnen bij iedereen in de tuin opkomen. Topadvocaat Adèle van der Plas heeft onderzoek gedaan naar het Paddoverbod. Hieruit blijkt dat huis- , land- en tuineigenaren, maar ook natuurorganisaties het risico lopen om strafrechtelijk te worden vervolgd voor Paddobezit. D66 en PVDA hebben hier gisteren Kamervragen over gesteld.
De straffen hiervoor kunnen oplopen tot 6 jaar cel of een geldboete van 740.000 euro. Ook onwetende burgers en organisaties kunnen het slachtoffer worden van het Paddoverbod.
Van der Plas: “Zelfs als je een dergelijk middel aanwezig hebt zonder het zelf te weten (het groeit bijvoorbeeld in je tuin of op het land dat je beheert), ben je daarvoor verantwoordelijk.”
Minister Klink heeft uitdrukkelijk in het Paddoverbod aangegeven dat een gedoogbeleid niet zal gelden voor paddo’s. Hierdoor wordt het heel moeilijk voor het Openbaar Ministerie om (onbewust) bezit door de vingers te zien.
Een harde vervolging van paddenstoelbezit, zoals Minister Klink dat heeft bepaald in het paddoverbod, kan leiden tot het uitsterven van veel paddenstoelensoorten. Mocht een of meerdere van de 186 verboden paddestoelen voorkomen op een terrein, dan is de eigenaar of beheerder verantwoordelijk voor het verwijderen en vernietigen hiervan.
"Het verbieden van in de natuur voorkomende planten en paddestoelen was uitdrukkelijk niet de bedoeling van de Verenigde Naties bij het opstellen van het psychotrope stoffen Verdrag, want dit zou tot uitroeiing en vernietiging van een onoverzienbare diversiteit aan planten, dieren, etc. leiden. Het nieuw voorgenomen besluit van Minister Klink gaat kortzichtig aan deze overweging van de opstellers van het Verdrag voorbij en brengt een groot aantal nu wellicht nog niets vermoedende burgers onder het bereik van de strafwet.”
Boris van der Ham (D66): “De insteek van dit onderzoek toon de absurditeit van het voorstel om Paddo’s te verbieden aan. Er zijn vele redenen waarom het aangekondigde paddoverbod niet goed is: Het helpt niet om gezondheidsschade te voorkomen. Het paddoverbod is niet te handhaven. De omvang van het verbod en het aantal te verbieden paddo’s is veel te groot. “
De Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) stelt dat een verbod op paddo's een nieuwe handhavende taak voor gemeenten betekent. Zij vraagt zich af of het Paddoverbod uitvoerbaar is en of het in verhouding staat tot de omvang van de huidige problemen en het gevaar voor de volksgezondheid.
De belangenvereniging van smartshops (VLOS) vindt het bijzonder onzorgvuldig van de Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) dat hij niet alleen paddo’s verbiedt, maar ook 175 andere paddestoelsoorten op lijst 2 van de Opiumwet plaatst. VLOS stelt dat de meeste paddestoelen in het verbod geen werking hebben en daarom nooit in smartshops te koop zijn geweest.
Het onderzoek is door LEGALIZE vandaag naar belangenorganisaties, natuurorganisaties en landbouworganisaties gestuurd om hen te informeren over de risico’s van het paddoverbod voor de organisaties en hun leden.


-------------------------------- EINDEPERSBERICHT-----------------------------------

Geen opmerkingen: