- Poor starv'ling bard, how small thy gains!
How unproportion'd to thy pains! -

vrijdag 9 augustus 2013

kweken met- en bezit van natuurlijke zaden wordt strafbaar in EU

Onderstaand bericht werd eerder door facebook als een dief in de nacht van mijn wall verwijderd.


EUROPA PLANT CONTROLE OP KLEINSCHALIGE TEELT VAN FRUIT EN GROENTEN

De Europese Commissie wil land- en tuinbouwers in de toekomst verplichten standaard zaadgoed te gebruiken. Gevreesd wordt dat zeldzame en oude variëteiten amper kans zullen maken op een toelating van Europa en dat de teelt ervan, ook door private tuiniers, strafbaar zal worden.

De Europese Commissie werkt aan een nieuwe verordening inzake de zadenmarkt. Daarmee komt een besluit van het Europees Gerechtshof van juli vorig jaar in werking: enkel ambtshalve toegelaten zaaigoed zal nog mogen verkocht worden. Tot nu toe werd een uitzondering gemaakt voor oude en zeldzame soorten zaaigoed die voornamelijk voor de ruilhandel gekweekt werden en in kleine hoeveelheden verhandeld werden.

OOK NIET WEGSCHENKEN

Volgens de plannen van de Commissie zullen hobbytuiniers hun zelfgekweekt zaaigoed zelfs niet meer mogen wegschenken. Heel wat oude groente- en graansoorten zullen daardoor uit de teelt verdwijnen, zo luidt de kritiek van Oostenrijkse milieuorganisaties. De verplichte registratie van alle soorten zaaigoed zal tot een uniformisering leiden, zo vrezen de activisten.

CONTROLE EN STRAFFEN

De kleinschalige agricultuur zal door de nieuwe wetgeving totaal uitgesloten worden van de zaaigoed-verspreiding, zo luidt het in een gemeenschappelijke tekst bij de petitie van Arche Noah en Global 2000. De toelatingsprocedures zouden de kleine tuinier voor onoverkomelijke financiële en bureaucratische problemen stellen. Daarnaast zijn de milieuorganisaties beducht voor een strenge controle. Op het ruilen van niet toegelaten zaden zouden zware straffen komen te staan.

VOEDINGSCONCERNS

Enkel de grote concerns van levensmiddelen zouden baat hebben bij de nieuwe wetgeving, zo voeren de milieuorganisaties aan. Die verdelen nu al het gros van de zadenmarkt onder elkaar.
Bron: Zaplog.nl


BIOTECH-BEDRIJVEN

Hiermee lijkt de lobby onder de Europarlementariërs van de biotechbedrijven als “Monsanto”, “DuPont”. “Syngenta” en “Bayer” succesvol te zijn verlopen. Zij zijn al jaren intensief bezig om de gewone boeren via regulering te dwingen hun genetisch gemanipuleerde zaaizaden te laten gebruiken. In de Verenigde Staten en Canada is het hen al grotendeels gelukt. Zo heeft president Obama onlangs een wet getekend die er voor zorgt dat biotechbedrijven niet aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de eventuele nadelige gevolgen voor de gezondheid van de mens van de door hen toegepaste genetische manipulatie. Ook kunnen boeren gedwongen worden patentrechten te betalen zonder dat zij gebruikmaken van gepatenteerde zaden. Tot wat voor een absurde toestanden dit kan leiden blijkt uit het onderstaande;

TEGEN WIL EN DANK

Veel landbouwers zijn tegen het genetisch manipuleren van zaden en gewassen en weigeren zaken te doen met Monsanto. Dat dit voor enorme problemen kan leiden ondervond de Canadese boer Percy Schmeiser. Monsanto spande in 1998 een proces tegen hem aan op de beschuldiging dat de boer een door Monsanto genetisch gemodificeerd ras verbouwde zonder daarvoor licentiekosten te betalen. Het bleek dat het betreffende gen door bestuiving van planten uit naburige landerijen die wel met Monsanto-zaad werkten, in de planten van de boer terecht was gekomen. Uiteindelijk besliste de Canadese Hoge Raad in het voordeel van Monsanto en moest de boer licentierechten aan Monsanto gaan betalen.


(bron: Gewoon-Nieuws.nl )

Geen opmerkingen: