- Poor starv'ling bard, how small thy gains!
How unproportion'd to thy pains! -

woensdag 8 september 2010

de koppenhinksaga - deel 5031

Beste vrijplaats vrienden en vriendinnen,

Voor de zomer berichtten we jullie dat de Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg met het nieuwe stadsbestuur in gesprek was over een doorstart van de vrijplaats. We waren blij en opgetogen en ontvingen veel bemoedigende reacties. Het is hartverwarmend om te zien hoezeer jullie de kwestie – een half jaar na het sluiten van de vrijplaats – nog steeds intensief volgen.

Aanvankelijk leek alles goed te gaan. Het college reageerde positief op ons voorstel om het rijtje vervallen panden aan het Vrouwenkerkhof / Dolhuissteeg te kopen. Deze locatie biedt ruimte aan alle vrijplaats-functies en is tevens goed bereikbaar voor alle vrijplaatsbezoekers. Dat de panden door verkoop aan de stichting tevens worden behoed voor sloop en commerciële herontwikkeling is daarbij mooi meegenomen.

Groot was dan ook onze teleurstelling dat het college vandaag haar voorkeur uitsprak voor het aanbieden van een hoekpand aan de Lammermarkt en een deel van een pand aan de Marktsteeg. Voor het merendeel van de vrijplaats-functies is daar namelijk helemaal geen plaats.

Voordat het college van burgemeester en wethouders deze locatie aan de stichting zal aanbieden stelt zij echter de gemeenteraad in de gelegenheid haar mening te geven. Dit gebeurt tijdens een voor het publiek toegankelijke vergadering van de raadscommissie Ruimte en Regio op (onder voorbehoud) dinsdag 5 oktober 2010.

Wanneer een meerderheid van de raad aangeeft het niet eens te zijn met het aanbod van het college en de keuze van de stichting voor de locatie Vrouwenkerkhof / Dolhuissteeg te steunen, kan het college weinig anders dan deze voorkeur volgen, zo verwachten wij tenminste.

Maar jullie weten net als ons dat de weg die de vrijplaats aflegt vol met hobbels en onverwachte wendingen is. Ondanks dat er op papier een ruimte meerderheid lijkt te zijn voor herhuisvesting van de hele vrijplaats is de strijd nog steeds niet gestreden.

Op de webstek http://www.vrouwenkerkplein.nl/ vindt je de volgende informatie:

* De presentatie “Geen stad zonder vrijplaats” (tip!)
* De brief van het college aan de raad.
* Niet onbelangrijk (!), onze reactie op een eerdere versie van bovenvermelde brief.
* Foto's van het Vrouwenkerkhof.

We weten wat ons de komende weken te doen staat en hopen daarom (opnieuw) op jullie steun!

Wat kun je doen?

* Hou je e-mail in de gaten voor nieuwe berichten van de vrijplaats.
* Kom dinsdag 5 oktober om 20.00 naar de openbare vergadering van de gemeenteraadscommissie.
* Doneer! Het creëren van een nieuwe vrijplaats kost geld. Stort uw gift, groot of klein, op rekeningnummer 9432856 t.n.v. Leids Weggeeffonds, Leiden en o.v.v. “Mijn bijdrage aan de oplossing!".

Geen opmerkingen: