- Poor starv'ling bard, how small thy gains!
How unproportion'd to thy pains! -

zondag 15 maart 2009

VRIJPLAATS KOPPENHINKSTEEG LEIDEN IN DE STEEK GELATEN - GROEN SLINKS EN PvdA SLIPPENDRAGERS VAN PROJECTONTWIKKELAARS

Dinsdag 17 maart behandelt de raadscommissie Ruimte en Bereikbaarheid opnieuw een motie inzake Vrijplaats Koppenhinksteeg. Dit keer betreft het een motie van collegepartijen GroenLinks en PvdA. De commissievergadering begint om 19.30 met een toespraak door een vertegenwoordiger van de vrijplaats en een optreden van de Ierse rockformatie U2. De bijeenkomst vindt plaats in de raadszaal en is voor publiek toegankelijk. We zouden het leuk vinden wanneer ook jij er bij bent!

Voordat we ingaan op de motie van GroenLinks en PvdA eerst even wat woorden over de donderdag hervatte raadsvergadering. Een uur en drie kwartier. Zo lang discussieerde de gemeenteraad over een motie van de SP, D66, Leefbaar Leiden en de Stadspartij Leidens Ontzet waarin het college werd opgeroepen met de vrijplaats om tafel te gaan.

De Stichting Vrijplaats Koppenhinksteeg (SVK) heeft het college namelijk voorgesteld om de renovatie van het complex zelf te financieren en de panden ten behoeve van de verschillende vrijplaatsorganisaties te gaan beheren. De stichting deed dit voorstel in nauwe samenspraak met De Verandering, een Utrechts adviesbureau dat veel ervaring heeft met vergelijkbare projecten. De stichting en de Verandering komen begin mei met een gedetailleerde uitwerking en financiële onderbouwing van dit scenario. Wanneer daaruit blijkt dat renovatie in eigen beheer financieel mogelijk is, dient het legalisatieproces volgens ons en de indieners van de motie alsnog te worden voltooid.

De reactie van de collegepartijen was uitermate teleurstellend. Dat CDA en de VVD tegen zouden stemmen lag in de lijn der verwachtingen. Dat ook PvdA en GroenLinks voor een tweede keer in een jaar hun beloften tegenover de vrijplaats zouden breken, kwam als een koude douche.

Het strijdbare optreden van de SP, de welgemikte vragen van D66 en een rake opmerking van Leefbaar Leiden konden niet voorkomen dat de vroegere voorstanders van legalisatie, de PvdA en GroenLinks de vrijplaats opnieuw als een baksteen lieten vallen. Ondanks hun recente en herhaaldelijke toezegging, dat “nieuwe feiten en aanwijzingen” aanleiding geven tot een nieuwe afweging, waren beide partijen niet bereid de motie van de oppositie te steunen en zo de vrijplaats een voorkeursbehandeling te geven ten opzichte van de projectontwikkelaars.

PvdA, GroenLinks, maar ook oppositiepartij de ChristenUnie, stelden dat de vrijplaats te laat was met haar voorstel cq bod en suggereerden bovendien dat het bod ontoereikend was en enkel bedoeld als vertragingstactiek. In werkelijkheid is het bod van de SVK op tijd ingediend en het meest uitgewerkt van alle zeven uitgebrachte biedingen. Het bod van de SVK betreft namelijk de uitvoering van de in 2007 door de gemeenteraad vastgestelde Notitie Legalisering Vrijplaats Koppenhinksteeg. Het enige verschil is dat de SVK de uitvoer zelf financiert en daarmee de gemeente €460.000 bespaart.

Het college van Burgemeester en Wethouders weigert zelfs maar met de SVK in gesprek te gaan. Volgens wethouder Van Woensel (VVD), PvdA en GroenLinks zou de verkoopprocedure en dat niet toelaten. Wat die verkoopprocedure werd vorig jaar nog kernachtig uitgelegd door burgemeester Lenferink: “We kiezen straks het leukste ontwerp uit en dan verkopen we het. En uiteraard telt ook het bod mee''. Dat er helemaal geen dwingende procedure is, blijkt ook uit de Algemene Voorwaarden voor de verkoop van de panden, waarvan de vrijplaats over een kopie beschikt: de gemeente kan op elk moment zonder opgaaf van reden van verkoop af zien of de onderhandelingen met een potentiële koper afbreken.

Er staat de gemeente met andere woorden niets, maar dan ook niets in de weg om haar afspraken jegens de vrijplaats na te komen en het gebruik van de panden alsnog te legaliseren. Ook wethouder Van Woensel gaf na enig doorvragen toe dat de gemeente op ieder moment het legalisatieproces kan hervatten, ware het niet dat hij op het punt staat het complex te verkopen aan een van zijn onroerend goede vrienden.

Ronduit cynisch was het argument van het college dat een 'voorkeursbehandeling' voor de vrijplaats 'onfatsoenlijk' zou zijn tegenover de projectontwikkelaars. Terwijl het college het kennelijk wel fatsoenlijk vindt om na een bestuurswisseling zonder enig overleg een jarenlang herhaalde belofte te breken en vervolgens zeventig vrijwilligers te terroriseren met een leger ambtenaren en juristen, wordt het stoppen van een nota bene bij voorbaat (!) als voorwaardelijke bekend gemaakte verkoop als onfatsoenlijk bestempeld.

Om het schandalige optreden tegenover de vrijplaats enigszins te maskeren komen de collegepartijen komende dinsdag met een motie, waarin net wordt gedaan alsof de vrijplaats alternatieve huisvesting wordt aangeboden. Vrijwillige ontruiming van de vrijplaats binnen twee maanden, alternatieve huisvesting voor sommige organisaties tegen marktconforme huren, zonder compensatie voor de in opdracht van het college verrichtte investering en met bijbetaling van €15.000 is natuurlijk geen alternatief. Zoiets heet een aanfluiting.

Over deze motie gaat dinsdag door de raadscommissie voor Ruimte en Bereikbaarheid worden gedebatteerd en gestemd. Uiteraard is jouw aanwezigheid daarbij meer dan welkom. De bijeenkomst vindt plaats in de raadszaal van het Stadhuis en begint om 19.30. Zorg dat je er bij bent!

Tot die tijd bewijs je de vrijplaats een dienst door te bellen of mailen met de burgemeester, de wethouders en raadsleden van de PvdA en GroenLinks. Houd het netjes en herinner hun er aan wat ze hebben beloofd.

PvdA raadsleden: Marion van Dongen 0715122113; Henny Keereweer 0654777799; Marije van den Berg 0715138848; Conny Broeyer 0626028232; Gijs Holla 0629524267; Daan Iken 0715177553; Hilde Jansen 0715121854; Thea Dickhoff 0715767159; Lahbib El Houari 0641471155; Roelof van Laar 0652325981; Robert-Jan van Ette 0715141635

GroenLinks raadsleden: Pieter Kos 0614373143; Ivo van Spronsen 0718904508; Rianne Becht 0628551069; Hans van Egdom 0715142807; Ivo van Spronsen 0718904508

Wethouders: Gerda van den Berg (PvdA) 0715165036; Pieter van Woensel (VVD) 071- 516 5016; Jan-Jaap de Haan (CDA) 0715165018; John Steegh (GroenLinks) 0715165036; Marc Witteman (PvdA) 0715165032

Burgemeester: Henri Lenferink 0715165025

E-MAIL EMAIL E-MAIL EMAIL E-MAIL EMAIL E-MAIL EMAIL E-MAIL

E-mail adressen van de PvdA-fractie: henny.keereweer@xs4all.nl, marije@eerlijkevlinder.nl, lelhouarileiden@hotmail.com, jansenhilde@hetnet.nl, zierbroey@wanadoo.nl, daan.iken@planet.nl, gholla@pvda.nl, t.dickhoff@zonnet.nl, roelofvanlaar@stopkindermisbruik.nl, pvdavandongen@xs4all.nl, van.ette@inter.nl.net

E-mail adressen van GroenLinks: pieterkos@gmail.com, riannebecht@gmail.com, P.I.van.Spronsen@gmail.com, hansvanegdom@gmail.com, shoyinck@yahoo.com

E-mail adressen van de wethouders: g.m.vanden.berg@leiden.nl, p.van.woensel@leiden.nl , j.de.haan@leiden.nl , j.steegh@leiden.nl , m.witteman@leiden.nl

E-mail adres van de burgemeester: sleutel@leiden.nl

Vrijplaats Koppenhinksteeg blijft!

Meer informatie: http://www.koppenhinksteeg.nl

2 opmerkingen:

Anoniem zei

En jullie zijn toch altijd trouwe stemmmers op de PvdA en Groen(s)Links? En blijft dat zo?

max lerou zei

zeg anoniem...weet je zeker dat je aan het juiste adres bent?
Hier wordt niet gestemd hoor. en al helemaal niet op slinks of arbeid.