woensdag 3 november 2010
Karavaan 2010
Dichter bij de Bar op zaterdag 6 november 2010 vanaf 21:00 door de Delftse binnenstad met de volgende dichters:
Menno Smit begon op 8 jarige leeftijd met het schrijven van teksten en gedichten. Waar andere kinderen een dagboek bij hielden schreef hij alles op in rijm- en dichtvorm. Als 9 jarige stond hij op het podium van het festival Poetry in het Park alwaar hij met een gedicht tegen rascisme de 1e prijs had gewonnen Hij is uitgegroeid tot litterair duizendpoot en actieveling in de organisatie van poëziefestivals als de Rotterdamse Poetry Slam, optredens op Camping Rotterdam en de Stukaslam. Vormt samen met Edwin de Voigt het Duo Gelul
Edwin de Voigt "Moisturizer", is het tekstuele onderdeel van het Rotterdamse kunstcollectief Revolutie.TV. Edwin is tweevoudig publiekswinnaar, dit jaar en vorig jaar, van de Delftse slam. Met Revolutie.TV levert hij een Rotterdams staaltje taal in een steiger van vormgeving. Hun producten zijn uiteraard allemaal gepatenteerd revolutionair. Hij treedt op waar nodig! In beeld, geluid en woord zoals het hoort. Dat doet hij alleen, met het collectief en soms met Duo Gelul waarmee hij dit jaar onder meer op de Parade stond.
Loopt samen met Menno Smit, zij vormen voor deze gelegenheid wederom het Duo Gelul.
jeRoen Naaktgeboren schrijft poëzie en performanceteksten. Hij won de Delftse Slam in 2009 en is de dichter en vocalist van de WoordDansers. In 2003 wonnen De WoordDansers de landelijke finale van Poetry slam. In 2004 eindigden zij tijdens het eerste World Slampionship op de tweede plaats. Bij uitgeverij Douane te Rotterdam verscheen het boek: "Poetry Slam, het festival" met de cd Woordenaars. Rauwe tweestemmige stadspoëzie met eclectische beats en punkrockriffs. , Loop vanavond met Upperfloor
Sander Ritman, met het volgen van een cursus scenarioschrijven voor documentaire bij Crea, zo tegen het einde van de studie Communicatiewetenschappen, ontdekte Sander de poëzie of beter gezegd de poëet in zichzelf. Sindsdien richt hij zich meer en meer op het schrijven van teksten en zijn ontwikkeling als podiumartiest. Afgelopen twee jaar heeft Sander onder andere de publieksprijs op het Amsterdams Studenten Festival in de categorie poëzie gewonnen, de voorronde van de Delftse poetryslam 2009 en opgetreden tijdens Delfts Dichter bij de Bar. Zijn voordracht heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld tot een verhalende performance waarbij hij zo nu en dan zichzelf op gitaar begeleid. Hij loopt met Martin Aart de Jong. Komt dat zien!
Martin M. Aart de Jong, bedrijfsleider en woordvoerder van NV de nieuwe wanhoop, bestuurslid van het Leids Dichtersgilde en illegaal stadsdichter. Dwalend door de boekenkast die Leiden heet, is er altijd weer een laatste woord dat aan de stad ontglipt. Voer voor verhalen en gedichten met of zonder muziek, beeld en geluid.Voor de insiders bekend als columnist van de site Pomgedichten. Martin zet zich ook in voor vernieuwing in de Nederlandse poëzie. Hij begeleid jong, opkomend dichttalent als Brigje Otterloo van wie binnenkort de door Martin geredigeerde bundel "Rozen Hardheid " verschijnt bij de Bezige Mij. Te zien samen met Sander Ritman.
Gijs ter Haar: "Poetry to the People!" check zijn angstaanjagend filmpje. Deze kerel wordt niet voor niets een straatvechter genoemd. Hij kijkt je doordringend aan vanaf zijn website met de aandoenlijke naam www.dichtbijgijs.nl . Met Max Lerou loopt Gijs een opschudrondje door Delft.
Upperfloor kan en doet ontzettend veel expressieve dingen; kijk zelf maar op haar site. Over haar verwachte DbdB performance wordt voorzichtig gezegd dat die zich met haar voordrachten bedient van een vorm die het midden houdt tussen theatrale monologen en poëzie. Anderen zijn wat directer in hun beschrijving van hun favoriete artieste van vorig jaar: ze glijdt in catsuit over de bar. Zelf vertelde ze dat ze er op zo’n avond zonder moeite 10 afwerkt. (kroegen red.) Traditioneel eindigt Upperfloor als "dat wijf dat in de Klok hangt" (ipsa dixit) Ze loopt vanavond met jeRoen..
Uit Den Haag: Max Lerou. Als podiumdichter beleefde hij in 2007 zijn grote doorbraak met een prijswinnend gedicht dat hem een plaats bezorgde op het podium van Sunsation, een der grootste poëziefestivals van Europa. Hierna ging het snel. Max Lerou ontwikkelde zich als een rasechte podiumdichter. Hij nam deel aan talloze poetryslams waarvan hij er vele won. Zo was hij o.a. te bewonderen bij Festina Lente Amsterdam, de grote slams van Rotterdam, Utrecht, Leiden en Amersfoort en onlangs in een live uitzending bij Den Haag FM. Zijn optredens vonden eind 2008 een nieuw hoogtepunt toen hij deelnam aan het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam in Utrecht. Geruchten willen dat er dit jaar een bundel van Max Lerou zal verschijnen, maar daarover wil de dichter vooralsnog niets kwijt.
Samen met die andere oproerkraaier, Gijs ter Haar, zullen ze Delfts kroegen opschudden.
Harry Zevenbergen, voormalig stadsdichter van Den Haag. Dichter/schrijver, bloemlezer en literair promotor. Harry is een veelzijdig schrijver en performer, die een verhaal heeft te vertellen. Zijn werk is vol humor, gevoelig, provocerend, absurdistisch en geëngageerd. Zijn optredens energiek, hilarisch en vertederend en naast zijn solo-optredens werkte hij in het verleden o.a. samen met Ian Horn (Worldcup poets), Pink Sly (Wordup Touchdown), de violist en doedelzakspeler Murray Campbell en vormt hij samen met Diann van Faassen, Luther Zevenbergen en Timo de la Mar de poëziepopgroep D.O.M. (een mix van meerstemmige poezie en dance/popmuziek). Veel van zijn optredens zijn buiten het literaire circuit tijdens pop-, punk- en folkfestivals, in jongerencentra, cafe´s, tijdens straattheaterfestivals. Ook in Engeland en Schotland heeft hij door er veelvuldig te touren een live-reputatie opgebouwd met optredens op de Edinburgh-, Brighton- en Bath Fringe en het United Nations of Football festival. Op 17 mei 2004 debuteerde hij met de gedichtenbundel ´Punk in Rhenen´ bij uitgeverij Papieren Tijger. Daarnaast geeft Harry workshops en gastlessen performancepoëzie (meerstemmige voordracht, poëzie met muziek) voor volwassenen en kinderen op basis-, middelbare en hogescholen, in bibliotheken, buurthuizen, muziekscholen in Nederland, Schotland en Engeland. Als organisator was hij o.a. (mede)verantwoordelijk voor ´Hard gras voor Oranje´ in de Doelen (Euro 2000, Rotterdam), Verses United, de Verkeerde Rijmrichting (o.a. een serie avonden in het GEM), SUB Rosa, Poëzie aan de Waterkant, het Verdriet van Nederland (WK 2002), de Barrage, Le soir du Tour, de Haagse scholenslam en Bordelaise Literair. ZIjn website Loopt samen met Joz Knoop.
Joz Knoop, woont en werkt in Rotterdam. Als dichter geeft hij, hoewel hij veel en met liefde over zijn stad schrijft, meer buiten dan binnen de stadsgrenzen voordrachten in poëzie. Hij ontving in 1993 de Rotterdam Award, in 1997 de Dunya poëzieprijs en werd in 2000 verkozen tot de dichter van dat jaar bij Jambe te Delft. In 2004 stond Joz in de nationale slamfinale in Doornroosje, omdat hij de slam in januari te Amersfoort wist te winnen. In 1990 ontwierp Joz een eigen dichtvorm, het jozzonet, zijnde een gedicht dat zich in zijn middelste regel spiegelt. Wie dit woord googlet kan zien dat deze vorm tot ver over onze landsgrenzen wordt gehanteerd door vele dichters,
In januari van dit jaar werd Joz door de Rotterdamse deelgemeente IJsselmonde benoemd tot wijkdichter van zijn geliefde wijk Beverwaard. Op 11 september j.l. is het wijkpark, dat Joz al jaren "Cirkel van gras" noemt officieel zo gedoopt door de deelgemeente.
De Kroegen
De 5 kroegen die in 2010 meedoen aan Dichter bij de Bar:
De Beierd Burgwal 18
Doerak Vrouwjuttenland 17
De Klok Oude Delft 99
De Klomp Binnenwatersloot 5
Tango Nieuwstraat 2
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten